Ons verhaal

Hi! Wij zijn Romy en Lieke, founders van Fit Female Academy. Wij gaan jou helpen om vol zelfvertrouwen, klachtenvrij en in een fit lichaam door het mooie leven te gaan! Allebei hebben we onze eigen krachten en specialiteiten, waardoor wij als powerduo jou perfect kunnen helpen naar je einddoel. Wil je weten hoe ons pad is geweest naar een fit leven? Dat lees je hier!

Hee, ik ben Romy!

Wat tof dat jullie meer willen lezen over mijn verhaal. Hieronder lezen jullie meer over hoe mijn fitte leven is begonnen en wat ik op mijn pad ben tegengekomen. Mijn interesse in sport en voeding is al vroeg gestart. Vroeger heb ik altijd al fanatiek aan sport gedaan. Rondom mijn puberteit kreeg ik een blessure aan mijn knie, waardoor ik in aanraking kwam met fysiotherapeuten en fitness. Dit was voor mij het eerste moment die me liet nadenken over het werken in de gezondheidsbranche. Zogezegd, zo gedaan startte ik met de opleiding Sport en Bewegen.

Ik weet nog goed dat je op de toelatingsdag van deze opleiding een kleine presentatie moest geven over jezelf en over wat je wilde bereiken. Mijn 16-jarige ik kwam destijds met een presentatie om “obese trainer” worden. Ik had dus al vroeg ambities om mensen te helpen met een gezondere levensstijl!

In het tweede jaar koos ik voor de richting fitness en gezondheid, ging ik stagelopen bij diverse fitnesscentra en deed mijn kennis hier op. De focus lag destijds veel op het begeleiden van mensen met sporten. Ik merkte dat er iets ontbrak en kwam er algauw achter dat dat het stukje voeding was. Na mijn opleiding wilde ik me dan ook verder verdiepen in het stukje voeding en deed daarvoor diverse cursussen. Daarna ben ik als voedingscoach aan de slag gegaan. Ik was helemaal in mijn element, maar toch ga je verder nadenken over van alles en nog wat omtrent het begeleiden en coachen van mensen.

In het begin van deze jaren ging ik zelf ook meer sporten, gezonder eten en heb ik uiteraard mijn fitgirlperiode gehad. Door enthousiasme, wat stress en destijds nog onwetendheid kwam ik mezelf aardig tegen. Ik werd ziek bij alles wat ik at en viel te veel af. Na verschillende mislukte pogingen bij de huisarts ben ik verder gaan zoeken en heb ik mezelf uiteindelijk laten testen op een lactose-intolerantie. Dit bleek ik dan ook te hebben. Natuurlijk wilde ik als gezondheidsfreak hier alles over weten. Nadat mijn darmen wat gekalmeerd waren (maar nog niet terug naar normaal) ging ik vegetarisch eten. Ook toen merkte ik dat mijn darmen niet goed reageerden. Door mijn slechte ervaringen met de huisarts heb ik dit keer sneller zelf actie ondernomen en ben ik naar een mesoloog gegaan. Door het vegetarisch eten en het vervangen van zuivel kreeg ik veel soja binnen, en samen met de mesoloog kwam ik erachter dat ik daar dus ook weer slecht op reageer.

Door deze ervaringen die ik zelf heb meegemaakt wil ik mensen ook sneller verder kunnen helpen met voedselovergevoeligheden en prikkelbare darmen. Ik heb ondertussen de opleiding orthomoleculaire voeding afgerond waarmee ik mezelf kan specialiseren in mijn werk. Met dit alles wil ik jou graag helpen met het zetten van de juiste stappen in je leven.

Hi, ik ben Lieke!

Mijn verhaal is heel anders dan Romy, maar dat maakt ons zo’n sterk powerwomanduo! Fit en gezond ben ik namelijk zeker niet heel mijn leven geweest, verre van zelfs. Het was een lange rit met veel ups en downs. Ik durf wel te zeggen dat ik trots ben op wat er van me terecht is gekomen, ook al heb ik niet altijd de slimste keuzes gemaakt. Ik heb er zeker van geleerd.

Vanaf jongs af aan was ik een erg fanatieke amazone en was ik altijd bij de paarden te vinden. Hierdoor was ik veel in beweging en actief bezig, maar mijn leefstijl verder was zeker niet het allerbeste. Op stal at ik dagelijks muffins, kaasbroodjes, chips en dronk ik enorm veel energydrankjes. Het was voor mij normaal en makkelijk om te nemen. Ik ben nooit echt slank geweest door deze manier van eten en ik heb dan ook een lange tijd flink wat overgewicht gehad.

Net als velen heb ik ook echt wel meerdere afvalpogingen en diëten geprobeerd in de puberteit. Op school gooide ik dan ook mijn mooi meegebrachte lunch van thuis weg, want “ik moest minder eten”. Hierdoor heb ik periodes gehad dat ik snel veel afviel, maar dit kwam er snel weer bij (plus nog wat extra) zodra ik weer ‘normaal’ ging eten. Overdag probeerde ik gewoon zo weinig mogelijk te eten, maar de snacks en alcohol in het weekend bleven vaak wel. Ik stond er niet bij stil dat dit de boosdoeners waren. Gezond? Bij lange na niet, maar ik wist dan ook niet beter.

Ik kan me nog goed herinneren wat het moment was dat ik echt aan de slag ging en een einde kwam aan dit geschommel. Rond mijn 17e zag een foto van mij die genomen was op een feest en ik voelde me diepongelukkig en voelde een enorme vlaag van afschuw. Niet alleen door mijn omvang, maar ook door de uitdrukking op mijn gezicht. Ik wist toen dat ik dit nooit meer wilde zien van mezelf. Die dag erop ging ik op de weegschaal staan (iets wat ik al erg lang niet meer had gedaan) en stond er 92 kilo op. Dit was de druppel. Ik moest afvallen van mezelf en ook dit ging weer niet op de meest gezonde manier. Ik begon extreem koolhydraatarm te eten met alleen maar smoothies en salades. Door doordeweeks overdag gewoon amper te eten, viel ik al best wat af, namelijk 15 kilo, maar wel met alle kwalen erbij. Met sporten werd ik niet sterker en maakte ik geen progressie, ik kreeg een hypoglykemie (lage bloedsuikerwaarde) en was veel moe. Hierdoor had ik veel moeite met focussen op mijn studie, maar ik boekte wel resultaat op de weegschaal en dat was het enige wat me interesseerde.

Toen ik geen progressie meer maakte in mijn gewicht en het me begon te storen dat ik niet sterker werd, heb ik een voedingscoach ingeschakeld. Ik ging toen weer iets beter eten, nog wel in een calorietekort, maar doordat ik meer energie kreeg van de voeding kon ik meer sporten. Er waren regelmatig dagen waarin in 2-3 keer ging sporten op een dag. Hierdoor was ik nog eens 15 kilo afgevallen. Toentertijd was ik daar ontzettend blij mee, maar dit was eigenlijk te veel van het goeie en ik werd vrij mager. Ik had dit niet echt door en wilde alleen maar meer, met ook weer gevolgen van dien. Door overmatig sporten en jarenlange calorietekort was ik mijn cyclus kwijtgeraakt, was ik bang om voldoende te eten en had ik het gevoel dat ik vast zat in mijn eigen hoofd. Dit is iets waar ik jarenlang mee heb gelopen. Ik wist dat er iets moest veranderen. Het gewicht bepaalde niet of ik gelukkig was. 92 kilo of 62 kilo, ik was altijd ongelukkig. Ik werd me gelukkig bewust van wat ik mijn lichaam allemaal wel niet heb aangedaan en ging stap voor stap beter voor mezelf zorgen. Het heeft jaren geduurd, maar ik ging meer eten en meer ontspanningsmomenten inbouwen. Hierdoor merkte ik dat ik meer energie kreeg en meer spiermassa kon bouwen. Ik merkte dat mijn lichaam weer in balans kwam en ik weer kon genieten van het leven.

Tijdens mijn reis naar meer balans en geluk ben ik me gaan verdiepen in en studeren over hoe je voor een lichaam moet zorgen en hoe je wel kan afvallen zonder dat deze narigheden gebeuren. Met andere woorden: hoe moet je afvallen en kan je wel blijven genieten en voor jezelf zorgen. In die jaren ging ik stagelopen bij een sportschool, ik ging werken bij een bootcampschool en ik werd groepslesinstructrice. Hierna heb ik Sportvoeding gestudeerd en ben ik te werk gegaan als voedingscoach. Uiteindelijk heb ik me verdiept in Orthomoleculaire Voedingsleer om me verder te verdiepen in vrouwelijke gezondheid en de relatie tussen voeding, hormonen en het menselijk lichaam en vage klachten.

Je kan waarschijnlijk wel inzien dat ik al die jaren niet echt een gezonde relatie had opgebouwd omtrent voeding en beweging. Als ik iets heb geleerd tijdens mijn werk in de sport- en gezondheidsbranche is het om te genieten van bewegen en wees dankbaar voor wat je lichaam kan. Daarbij ben ik er op een harde manier achter gekomen wat voeding met je lichaam kan doen. Ik wil andere jonge vrouwen leren om goed voor hun lichaam te zorgen en laten inzien dat je ook fysieke doelen kan bereiken, zonder in te leveren op geluk en gezondheid.

Fun Facts

  • Wij zijn ontzettend gek op alle dieren behalve vogels. De ganzen en kippen worden altijd vermeden tijdens onze wandel- en skeelerrondjes.
  • Romy is 3-4 keer in de week te vinden in de sportschool en is gek op wintersport.
  • We zijn allebei rasechte Brabanders die in zijn voor gezelligheid!
  • Romy eet pescotarisch, dus wel vis maar geen vlees en gevogelte. Verder eet ze lactose- en sojavrij.
  • We zijn liefhebbers van warm eten. Geef ons maar een warm ontbijtje, lunch én avondeten. Daarbij gaat chocola er altijd wel in.
  • Lieke zie je 4-5 keer per week in de gym en focust zich op Olympic Weightlifting.
  • Op Instagram zie je met regelmaat onze lieve katten Goose, Quinto en Rossi voorbij komen.
  • Lieke heeft een notenallergie en gaat bewust om met vlees. Daarbij eet ze zo min mogelijk koemelk en gluten.