Wat zijn exorfinen en wat doet het met ons?

Wat zijn exorfinen?

Al een aantal jaren werken wij in de voedingswereld en fitnessbranche, maar we hadden nog nooit gehoord van exorfinen tot we gingen studeren voor Orthomoleculaire Therapeuten. Tijdens onze EMB opleiding kwamen we erachter dat exorfinen heel veel klachten kan veroorzaken of verergeren.

Exorfine is een stof dat voorkomt in onder andere gluten, tarwe, koemelk, lactose en soja. Ze behoren tot de groep opioïden. Deze stoffen activeren het beloningssysteem in de hersenen. Bij het eten van exorfinen zal er een korte heftige toename plaatsvinden van de neurotransmitters endorfinen en dopamine, waarna een dip volgt. Exorfinen kunnen dus het geluksgevoel nabootsen. Lees hier meer over neurotransmitters.

Exorfinen en endorfineresistentie

Dit klinkt misschien leuk, maar dat is het zeker niet voor je lichaam. Als je te vaak of te veel exorfinen eet (of te weinig van het enzym DPP-IV aanmaakt waarmee je exorfinen verteerd) kan je endorfineresistentie ontwikkelen. Endorfinen zijn lichaamseigen anti-stress stofjes. Ze werken snel en activeren onder andere dopamine en GABA. Bij een hoge exorfinebelasting en/of endorfineresistentie kunnen allerlei fysieke en mentale klachten ontstaan. 

Een te hoge exorfinebelasting kan onder andere leiden tot de volgende klachten: 

  • Hersenmist
  • Hoofdpijn 
  • Depressieve gevoelens en/of neerslachtigheid 
  • Slecht slapen 
  • Darmklachten 
  • Angst
  • Chronische vermoeidheid
  • Gevoeliger voor stress 

Er zijn zelfs studies te vinden over opoïde voedingstoffen in relatie tot autisme, adhd en alzheimer door de belemmering van de aanmaak van neurotransmitters. 

Exorfinen en neurotransmitters

Te veel voeding die exorfinen bevatten, zoals gluten, koemelk en soja belemmeren dus de werking van het endorfinesysteem, waardoor onder andere neurotransmitters geremd worden. Het is een feit dat tarwe, koemelk en soja door de gemiddelde Nederlander dagelijks in grote mate worden genuttigd. En het is zeker niet gek dat veel mensen zeggen een broodverslaving te hebben, want afkicken van exorfinen kan heel lastig zijn omdat ze dus letterlijk een geluksgevoel geven. 

Als je exorfinen (tijdelijk) uit je dieet schrapt, kan het gebeuren dat je even wat minder lekker in je vel komt te zitten, hoofdpijn krijgt of zelfs wat grieperig wordt. Dit komt omdat je lichaam aan het afkicken en ontgiften is van exorfinen. 

Onze ervaringen met een exorfinevrij dieet

Uit onze eigen EMB bloedtesten was te halen dat een exorfine-vrij dieet aan te raden was. Zo gezegd zo gedaan probeerden we dit een tijdje uit. We delen dan ook graag onze bevindingen met je: 

Romy: ‘’Uit mijn EMB test kwam een duidelijke exorfinebelasting naar voren. Ook was terug te zien dat ik erg gevoelig ben voor koemelk, lactose, gluten en tarwe, wat dus precies de dingen zijn die ik wilde gaan vermijden. Lactose vermeed ik al een aantal jaar, omdat ik al langer wist lactose-intolerant te zijn. Pfoe wat was de eerste week zwaar!  Barstende koppijn wat na 1,5 week minder werd. Wat ook na een week of 2 minder werd, was mijn vermoeidheid, gejaagde gevoel en neerslachtigheid. Ik begon me weer meer als mezelf te voelen en het leek wel alsof de wolken plek maakten voor zon.

Nu, na 2 maanden exorfine-vrij geleefd te hebben, eet ik zo nu en dan gluten. Ik wring mezelf niet in bochten als ik bij vrienden of familie eet en bekijk wat de beste opties zijn. Doordeweeks eet ik grotendeels nog glutenvrij en dat bevalt me eigenlijk wel! Lactose eet ik nog steeds nooit en voor koemelk kies ik vrijwel niet.’’

Lieke: “Bij mij kwam uit de EMB test naar voren dat mijn lichaam erg bleef hangen in een stress reactie. Dit is onder andere een gevolg van een te grote exorfinebelasting. Daarbij zat er een hele grote disbalans in de aanmaak van de belangrijkste neurotransmitters. Voor mij was dit overtuiging genoeg om exorfinevrij te eten! 

Uit mijn energetische intolerantie test kwam naar voren dat ik voornamelijk reageer op gluten, tarwe en suiker. Geraffineerde suikers kwamen al niet echt voor in mijn dagelijkse patronen, maar gluten en tarwe zeker wel. Ik eet nu gluten- en tarwevrij en ga veel bewuster om met koezuivel. Het grootste verschil merk ik echt in mijn energie en gemoedstoestand. Het lijkt wel alsof ik meer kan genieten van mooie momenten. Daarbij lig ik niet meer na 20:00 uur half slapend op de bank, maar kan ik ook in de avond nog lekker iets doen. Ook voel ik me veel ondernemender. Kortom: ik zit veel beter in mijn energie. Ik voel me beter dan ooit.”

Een EMB test kan jou vertellen wat je exorfinebelasting is

Onthoud goed: Wij zijn geen voorstander van diëten en wij houden er ook niet van om bepaalde voeding echt helemaal te schrappen zonder heftige intolerantie of allergie. Wel zijn we voorstander van de beste keuze voor jezelf en je lichaam maken. “Doen waar jij je goed bij voelt” zeggen we niet voor niets vaak genoeg! Kom erachter wat voor jou werkt en zorg dat je keuzes je niet te veel stress opleveren, maar we juist voor zorgen dat je meer gaat genieten. Variatie is de sleutel en te veel is van niets goed! 

Wil jij er ook achterkomen hoe jouw exorfine belasting is? Neem dan zeker contact met ons op voor een EMB bloedtest in Breda.

Liefs,

Romy en Lieke

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32504837/

https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/16673/exorfinen-opiumachtige-stoffen-in-de-voeding

https://rinekedijkinga.nl/weetjes/melk.html

https://www.sohf.nl