5x vleesvervangers zonder soja

Hey, Romy hier! Als ik ergens een blog over wilde schrijven, was het deze wel. Toen ik vorig jaar na twee jaar vegetarisch eten plotseling op zoek moest gaan naar sojavrije vleesvervangers, merkte ik dat hierover nog vrij weinig te vinden was op internet. Laat ik daarom mijn toekomstige medesojaintolerante vegetariërs een handje helpen! P.S. Alles hieronder is dus ook lactosevrij.

Om even iets uit de weg te helpen, soja is niet per definitie slecht! Net zoals bij alles draait het om balans qua voedingsmiddelen. Ik at al ruim twee jaar vegetarisch en merkte dat ik nog altijd (na het ontdekken van mijn lactose-intolerantie) last had van vage klachten zoals vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Ik ging langs bij een mesoloog die mij vertelde dat ik helemaal niet lekker reageerde op soja, en op dat moment kreeg ik dat dus aardig wat binnen door het vervangen van vlees en zuivel door soja.

Dat betekende voor mij dat ik afscheid moest nemen van bijvoorbeeld de ”vegetarische slager” #sadstory. Omdat ik door mijn prikkelbare darm syndroom ook echt niet lekker ga op grote hoeveelheden peulvruchten moest ik wel op zoek naar andere vleesvervangers. In de loop van de jaren is er gelukkig een hele hoop qua vleesvervangers bijgekomen, YAY! Hieronder vind je mijn favorieten, die je overigens gewoon in de supermarkt kan krijgen. Uiteraard vind je bij bijvoorbeeld Ekoplaza ook nog talloze opties maar ik houd van gemak.

Pulled oats

Deze krijgen van mij een hoge plaats op het podium! Echt een fantastisch product zonder toegevoegde rotzooi. Dit product bestaat uit haver, erwten en boneneiwit. Deze vleesvervanger zonder soja is hoog in eiwitten en laag in koolhydraten en vetten. €2,99 voor 175 gram

Quorn stukjes dés

Nog zo’n merk waar ik niet zonder kan: Quorn! Voornamelijk de stukjes dés staan bij mij meerdere malen per week op tafel. Quorn is gemaakt op basis van mycoprotein, dit is een schimmeleiwit. Quorn heeft verschillende sojavrije vleesvervangers, ook voor op brood bijvoorbeeld! €2,39 voor 175 gram

Falafel

Ik moet me er toch nog eens aan wagen om dit eens zelf te maken! Tot de tijd dat ik de moed heb verzameld shop ik mijn falafel bij Lidl of Albert Heijn. Falafel eet ik zo’n eens in de twee weken ter afwisseling van ander soort vleesvervangers. Op deze manier krijg ik weinig last van mijn darmen doordat ik maar een kleine hoeveelheid kikkererwten binnenkrijg. Falafel vind ik heerlijk in een vegetarische kapsalon of op een pitabroodje! Bonuspuntje: falafel kost maar €1,50 voor 200 gram!

Tempeh

Ik hoor je denken, tempeh is gemaakt van soja toch?! Dat klopt, maar door het fermenteren van de soja wordt het product beter verteerbaar waardoor ik geen klachten heb bij tempeh! Check dit wel altijd even, hè en ren nu niet gelijk naar de supermarkt om tempeh te halen, want ieder lichaam is anders. Ik raad de tempeh aan van Albert Heijn, deze bestaat voor een groot deel uit sojaboon in plaats van toegevoegde rotzooi. Tip: wel goed marineren, anders is het echt niet te eten.
€1,69 voor 250 gram!

Vegetarische spekjes van de Lidl

Deze moeten nog even op het lijstje! Nog niet heel lang heeft de Lidl hun vegetarisch assortiment uitgebreid. Tot mijn grote verbazing zijn er een paar producten vrij van soja (en lactose!) Ook de voedingswaarde van de spekjes vallen niet tegen. Ik moet erbij vertellen dat de eerste keer dat je deze vegetarische spekjes eet, wel zal moeten wennen aan de smaak, maar ik ben fan! Ook deze zijn leuk voor de portemonnee: €1,89 voor 140 gram

Zo, dit zijn een paar van mijn favoriete vleesvervangers zonder soja. Naast deze vleesvervangers zijn er nog een aantal die ik kan aanraden: Beyond Burger, Vegafit Nuggets +Schnitzel, Naturli ”kip” en de Champignonburger van de Jumbo!

Wat zijn jouw favoriete vleesvervangers zonder soja (en lactose?)

Liefs, Romy